Project Summary:

    Stroud School sits within 22 acres of beautiful rural countryside on the edge of Romsey.

    Basingstoke based architects MorseWebb were the appointed on to the project and designed a brand new Key Stage 1 building with 5 classrooms, toilet facilities and office.

    The first of a three phase development scheme over a 6 year period began in 2016. The brief was simple, deliver a bright, modern and functional building for the beginning of the new school year in September of 2016. Work began immediately within the factory in the earlier part of January 2016, ready to be delivered to site for April’s Easter break to start the construction phase.

    In less than 6 months, the BMD team had delivered a 372 m² new building within budget and on time.

    Architects: http://www.morsewebb.co.uk

    Structural engineers: http://www.marbas.co.uk

    Structure and materials:

    Due to the size of the new educational building, Winchester based structural engineers Marbas used a mixture of steel columns, steel beams and flitch beams to create the main structure of the building. A piling system and ground beams were also recommended by the engineers for the foundations.

    Two different cladding materials were used for the external wall finishes including both horizontal and vertical western red cedar, a dark green render and a dark grey Spanish slate to finishes the roof. Aluminium rainwater goods and aluminium windows and doors in Ral 7022 completed the exterior and gave an excellent finish to the building.

FOUNDATIONS

a series of ground beams were manufactured in house for the foundations, along with prefabbed formwork system to create the trenches and a hollow-core system was used to form the sub-base to build off. Apart from the manufacture of the steelwork, the whole process from start to finish was a little under 4 days.

 

 

INTERNAL FINISHES

Just like the exterior, the internal finishes were also to a high standard, using acoustic plasterboards and insulations to create the perfect working environment for both teachers and children.

The soundproof folding walls between teaching rooms enable collaborative interaction across more open and flexible spaces.